Rijschool Attent

Motor

Lesmotoren

Ik geef alleen les in de categorie A. Meer informatie over de verschillende klassen rijbewijzen, en motorrijles vind je hier beneden.

Als je je motor rijbewijs wilt halen, neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden!

Lessen in de A categorie kan op een Suziki SV 650 Extreme.

Motor A

Motor A

Meer informatie

Zelf rij ik al motor sinds mijn veertiende. Eerst reed ik een crossmotor waarmee ik dan ook heb gecrost en geracet en zodra ik oud genoeg was reed ik ook op een normale motor op de openbare weg. Ik heb dan ook een grote passie voor motorrijden, ik rijd nu nog steeds vaak. Ik ben lid van een motorclub waarmee we vaak lange toertochten rijden, niet zelden in het buitenland. Ik breng deze passie en vaardigheid graag over aan anderen. Ik heb alle VRO's (Verhoogde Rijvaardigheid Opleiding) gehaald zodat je vlot, veilig en verantwoord leert motorrijden!

Informatie over het rijbewijs

Motorrijden is sinds begin 2013 onderhevig aan een aantal regels, en vanaf toen opgebouwd uit drie rijbewijzen. Later, in november 2017 zijn deze regels nog eens aangepast. Welke categorie rijbewijs jij mag halen, hangt af van je leeftijd en rijervaring.

  • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Je mag echter al gaan lessen vanaf je zeventiende. Ik geef dus les in deze categorie.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar, tenzij je al een A1 rijbewijs hebt gehaald. In dit geval mag je al beginnen met lessen vanaf je 19e. Je hoeft voor dit rijbewijs niet eerst A1 te hebben gehaald. Het voordeel dat je hebt als je wel je A1 al gehaald hebt, is dat je het examen voertuigbeheersing en je theorie dit keer mag overslaan.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. Hier wordt de wetgeving erg ingewikkeld, en verwijs ik je door naar de site van de overheid.

Het voordeel van dit systeem is dat je meer rijervaring op doet voordat je op de zwaardere motors gaat rijden. Dit is veiliger voor jezelf en het andere verkeer.

Examens

Het motorexamen bestaat uit twee verschillende examens: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Deze houden precies in wat ze zeggen. Voor voertuigbeheersing moet je op een afgesloten terrein enkele handelingen met de motor uitvoeren. Een complete lijst van oefeningen staan in je theorieboek, maar je kunt ze ook hier vinden. Het tweede examen is verkeersdeelneming, waar je laat zien dat zelfstandig kunt rijden. Meer informatie over dit examen vindt je hier. Je moet eerst het examen voertuigbeheersing en je motor theorie hebben gehaald alvorens je kunt deelnemen aan het examen verkeersdeelneming.